Mærker hos Cup Supply:

Fairtrade kaffe

Vi støder oftere og oftere på det lille logo i sort, grøn og blå, der betyder at et produkt er Fairtrade certificeret. Fairtrade produkter skal sikre at arbejds- og levevilkår for bønderne og arbejdere i Afrika, Asien og Syd- og Mellemamerika forbedres gennem handel. Den internationale mærkningsordning forsøger på den måde at ændre på den uretfærdighed, der nogle steder i verden er, når det kommer til konventionel handel.

Når du køber kaffe med et Fairtrade mærke, kan du gøre det med god samvittighed, fordi du med den kaffe er med til at skabe en bedre fremtid for bønder og arbejdere i nogle af verdens fattigste lande. ”Dem der forandrer verden, er dem der handler”, lyder et originalt slogan fra Fairtrade. Når du køber Fairtrade produkter, er du altså med til at forandre verden.

Kontrollerede kaffeplantager

Gennem kontroller sikrer Fairtrade organisationen, at de kooperativer og plantager, der er med, lever op til særlige standarder og regler. Dog stilles der ikke urealistiske krav, da plantagerne og kooperativerne kun skal leve på til et minimum af kravene fra start – derefter kan de arbejde hen imod gradvist at opfylde flere krav.

Der foretages som udgangspunkt kontrol en enkelt gang om året. Hvis kooperativerne og plantagerne ikke lever op til Fairtrade kriterierne og de dertilhørende guidelines, kan de risikere at miste deres Fairtrade certificering og vil således ikke længere indgå som en del af systemet. I Danmark findes der over 1.500 Fairtrade produkter på markedet, og når det kommer til kaffe, er der også masser af Fairtrade mærker at vælge imellem.

Fairtrade kaffebønner kommer blandt andet fra Ghana, Uganda, Nepal og Brasilien.

Køb Fairtrade kaffe hos Cup Supply

Fairtrade har som nævnt noget at gøre med dyrkning og produktion, hvilket betyder, at det langt fra er begrænset til enkelte produktgrupper. Du kan derfor få masser af forskellige Fairtrade kaffer, og i vores sortiment finder du især et stort udvalg af Fairtrade kaffebønner fra Peter Larsen Kaffe.

I mange tilfælde er Fairtrade kaffe også økologisk kaffe, så der er tænkt ansvarlighed og bæredygtighed ind over hele linjen. For at Fairtrade organisationen kan udføre deres kontroller, hjælpe kaffebønderne til økologisk omlægning og meget mere, er der brug for midler. Derfor er prisen på Fairtrade kaffe en smule højere end andre kaffer. Til gengæld kan du nyde kaffen med ekstra god samvittighed, når du har bidraget til bedre arbejds- og leveforhold for kaffebønderne. Og netop på grund af det store arbejde med dyrkningen og arbejdsmetoderne er kvaliteten naturligvis også helt i top, så du kan være sikker på, at du får, hvad du betaler for. Vælg for eksempel en af vores to bestsellere inden for Fairtrade kaffe:

Rainforest Alliance certificering

Du er måske stødt på Rainforest Alliance logoet, og kan nu undre dig over, om det har nogen kobling til Fairtrade organisationen. Det er to forskellige mærkningsordninger, men som udgangspunkt er det to organisationer med samme mission og mål for øje. Ligesom Fairtrade tit associeres med kaffe, er der også mange, der kender til Rainforest Alliance Coffee, og du kan også se i vores sortiment, at meget Fairtrade kaffe også har Rainforest Alliance mærket.

De to mærker og organisationerne bag adskiller sig dog fra hinanden, når det kommer til fokus og strategi for deres missioner. Fairtrade har for øje at støtte de fattige og styrke producenterne, mens fokus for Rainforest Alliance i stedet er at støtte de gårde, der opfylder standarderne for bæredygtigt landbrug.

Spørgsmål om Fairtrade kaffe

I denne sektion har vi samlet en række spørgsmål og svar om Fairtraide mærket og Fairtrade kaffe, så det forhåbentligt bliver helt tydeligt for dig, hvad det er, og hvad det gør godt for. Hvis du har yderligere spørgsmål – hvad end det er til Fairtrade, kaffe, vores levering, eller noget helt fjerde, er du velkommen til at kontakte os på mail info@cupsupply.dk eller telefon 42 90 25 25.

Hvad er Fairtrade kaffe?

Kaffe med et Fairtrade certifikat er kort sagt kaffe, hvor bønderne bliver retfærdigt betalt for deres arbejde og produkter. Alle Fairtrade certificerede kaffebønner kan spores tilbage til det kooperativ eller den plantage, de er produceret i.

Hvad er Fairtrade?

Fairtrade er en international mærkningsordning – også kendt som Fairtrade Foundation – der arbejder for at sikre en fair indtægt og gode arbejdsvilkår for bønder og arbejdere i nogle af de fattigste lande i verden.

Den retfærdige handel (fair trade) startede tilbage i 1992, hvor organisationen blev grundlagt og det store arbejde over hele verden begyndte.

Hvad står Fairtrade mærket for?

Et Fairtrade mærke på din kaffe betyder, at både arbejdere og plantager imødekommer en række sociale, økonomiske og miljømæssige krav, som gør, at kaffen er blevet Fairtrade certificeret. Når et produkt har et Fairtrade logo, ved du derfor, at arbejderne bag produktet arbejder under gode vilkår.

Er Fairtrade økologisk?

Fairtrade og økologi er ikke det samme, og derfor er Fairtrade certificerede produkter ikke nødvendigvis økologiske.

Ofte er det både omkostningsfuldt og arbejdskrævende at omlægge til økologi, og hvis Fairtrade forlangte, at alle kooperativer og plantager skulle være økologiske, ville de svageste og mindste ikke kunne leve op til disse krav. Dog er cirka 75% af alle Fairtrade certificerede varer på det danske marked økologiske.